OSB ploče

OSB ploče (Oriented Strand Boards) su ploče kojima su definirani smjerovi polaganja i debljine strugotine iverja na način da je srednji sloj iverja postavljen poprečno, a vanjski završni slojevi uzdužno kako bi se postigla odlična stabilnost ploče i visok stupanj čvrstoće. OSB ploče nemaju unutarnih praznina ili šupljina te su otporne na vodu. Iako ne zahtijevaju dodatnu impregnaciju kako bi postale vodootporne ne preporučaju se za vanjsku upotrebu. Gotov proizvod ima slična svojstva kao i šperploča, ali je jednostavnija i jeftinija. Zamjenila je šperploču u mnogim segmentima kao što je: oblaganje zidova, podova i krovova. Ploče ispunjavaju izuzetno visoke zahtjeve na postojanost oblika, homogenost i minimalne izmjene. Zbog svojih svojstava ploče treba tretirati kao masivno drvo, te je zbog toga potrebno prije montaže neophodno poštivati uvjete za skladištenje i klimatizaciju.

Galvne prednosti OSB ploča: - visoka postojanost oblika - odlična obradivost kao kod drveta (piljenje, bušenje, glodanje) - široka varijabilnost formata ploča - mala težina - odlične termoizolacijske osobine - ekološki materijal

Ploče su idealan materijal u gradnji objekata kao: - nosivi elementi stropnih i krovnih konstrukcija - sendvič paneli zidova i stropova - nagaznih površina podignutih podova - materijal za popravke i rekonstrukcije - privremene ograde, vrata i poklopci otvora u zgradama - konstrukcije prodajnih i izložbenih štandova, podija, proizvodnja billboarda - proizvodnja transportnih konteinera, paleta, ambalaže, kostura za namještajTehničke karakteristike:

Dimenzije: Standard - 2440x1220, 2500x12500 mm, Pero - utor (s 4 strane) - 2415x580, 2500x625 mm

Debljina: 12, 15, 18, 22 mm

Struktura: nebrušena